“Fotograferen is een intieme bezigheid. Voor mij als fotograaf maar vooral voor de gefotografeerde. Een lens registreert immers elke oneffenheid en ik ‘vang’ elke zweem van vermoeidheid of verdriet met de camera. Maar natuurlijk ook vrolijkheid, zelfvertrouwen en schoonheid!

Door mijn werk als fotograaf kom ik in ieder geval erg dichtbij, al is het soms maar voor even. Dat kan spannend zijn, maar het is ook nodig om een mooie foto te kunnen maken. Want alleen de persoonlijkheid van de gefotografeerde geeft een foto diepgang en glans. Aan mij dus de schone taak om die persoonlijkheid te leren kennen én vast te leggen.”

 

Portretten


Wie met minimale middelen (en soms: tijd) portretten moet maken, moet inventief en creatief zijn. En snel kunnen denken en werken.

Nog iets dat belangrijk is bij fotografie: goede ogen. Dat lijkt een open deur maar het is essentiëler dan het lijkt. Die goede ogen zien namelijk niet alleen de gefotografeerde tot in detail. Maar ze nemen ook waar wie of wat erachter zit. Met de juiste belichting, standpunt en focus worden bepaalde facetten dan ontkracht of versterkt. Dat is de kern van een goed portret.

 

 

Zakelijke foto’s


In een zakelijke omgeving is het belang van goede foto’s ontegenzeggelijk. Een goede foto – of dit nu een portret is of een sfeerbeeld – draagt bij aan de betrouwbaarheid van een organisatie. Het versterkt het bedrijfsimago en geeft zelfs de identiteit van een bedrijf verder vorm. Zulke belangrijke zaken kunnen niet worden afgedaan met een snel kiekje. Hierbij is uitgebreide kennis over communicatie en beeldtaal essentieel. En natuurlijk ‘simpel’ vakwerk als lichtval, schaduwwerking en standpuntinname.

 

 

 

Lifestyle


Het klinkt vreemd uit de mond van een fotograaf, maar soms luistert het niet zo nauw wíe er op de foto staat, maar vooral hóe die persoon wordt afgebeeld. Of personen… Bij grote fotografieproducties voor magazines en websites gaat het vaak om het creëren van sfeer en gezelligheid. Het geheel oogt ontspannen en het plezier spat bijna van de pagina. Dat is niet altijd een gemakkelijke opdracht voor een fotograaf, juist vanwege de intimiteit tussen gefotografeerde en fotograaf. Maar ook omdat kinderen het bijvoorbeeld moeilijk vinden om spontaan te doen.

Op zulke momenten is ervaring en een open, humoristische werkhouding van belang voor de fotograaf. Wie sfeer en gezelligheid kan creëren, kan deze ook fotograferen.

 

Meer weten?

Neem dan gerust contact op!